Odesos srityje, Tūzlų limanų nacionalinio gamtos parko teritorijoje, gamtininkai užfiksavo retus paukščius – blizgiuosius ibius, dar vadinamus kovai (Plegadis falcinellus). Parko mokslinio padalinio vadovas, biologijos mokslų daktaras Ivanas Rusevas paviešino vaizdo įrašą, kuriame paukščiai matomi besimaitinantys seklumose.
Pasak tyrėjo, šie ibiai šiuo metu yra migracijos etape ir keliauja pietų kryptimi, link Afrikos. Tūzlų limanai jiems tampa svarbia poilsio ir maitinimosi stotele, kur galima sukaupti energijos prieš ilgesnį skrydį.
Blizgusis ibis priklauso ibių šeimai ir iš tolo dažnai atrodo tamsus, rusvai juodas. Tačiau saulėje jo plunksnos įgauna būdingą metalinį žvilgesį: matomi bronzos, vario, purpuriniai ir žalsvi atspalviai, dėl kurių rūšis ir vadinama blizgiąja.
Šios rūšies snapas ilgas ir žemyn lenktas, pritaikytas ieškoti maisto dumble ir sekliose lagūnose. Tokiose buveinėse ibiai dažniausiai minta smulkiais bestuburiais, vabzdžiais ir kitais vandens telkinių pakrančių organizmais.
Ornitologų vertinimu, migruojantiems paukščiams ypač svarbios ramios, maisto turtingos šlapžemės, kuriose galima saugiai sustoti pakeliui. Tokių teritorijų išsaugojimas yra reikšmingas ne tik pavienėms rūšims, bet ir bendrai migracijos koridorių būklei, nes šlapžemės veikia kaip natūralios poilsio aikštelės tūkstančiams paukščių.
Blizgusis ibis Ukrainoje laikomas saugoma rūšimi ir yra įtrauktas į šalies Raudonąją knygą. Specialistai pabrėžia, kad reti stebėjimai migracijos metu padeda tiksliau suprasti rūšies paplitimą, sustojimo vietas ir tai, kaip kinta paukščių maršrutai.